Cantina socială din Buftea funcționează indiferent de pandemie

Pandemia de Coronavirus a reușit să ridice multe piedici în buna funcționare a multor instituții publice din țară și implict din orașul Buftea, însă oricât de mari ar fi acestea, problemele cu care se confruntă unii dintre semenii noștri rămân neschimbate, fiind necesară intervenția organismelor abilitate. În acest caz, vorbim despre cantina socială care funcționează pe strada 23 August din orașul Buftea, și de activitatea Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Buftea.

Activitatea cantinei sociale se adresează persoanelor aflate în dificultate, care provin din familii numeroase, fără posibilități de întreținere adecvată, persoane cu handicap, persoane vârstnice, în special cele izolate de restul familiei. Selecția persoanelor care beneficiază de serviciile cantinei  este realizată extrem de riguros, în baza unor anchete sociale efectuate de către specialiștii din cadrul serviciului mai sus menționat.

La data deschiderii cantinei, exista un număr de 60 de persoane care primeau aici, zilnic, o masă caldă. Acum, numărul acestora s-a dublat, fiind limitat de lege la 120 de persoane.

Începând cu data de 16.03.2020, când Președintele României a emis Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României,  urmat de Decretul  nr. 240/14.04.2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României,  ținând cont de  situația existenta la nivel național cu privire la cazurile de infecție cu Coronavirus, în vederea prevenirii răspândirii acestora în rândul personalului și beneficiarilor, servirea prânzului se face în recipiente de unică folosință, fără a permite accesul beneficiarilor în incinta cantinei. Pentru evitarea aglomerării, beneficiarii sunt programați să ridice prânzul în intervalul orar 11-14,30.

La nivelul unității administrativ teritoriale, reprezentanții  Direcției Asistență Socială împreună cu reprezentanții autorității locale au supus analizei/dezbaterii planuri de măsuri pentru asigurarea asistenței sociale pentru persoanele în vârstă sau care se află în imposibilitatea de a se deplasa, pe perioada stării de urgență, identificarea și ținerea evidenței persoanelor fără adăpost, precum și asigurarea adăpostirii și îngrijirii acestora, în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform art. 29 al Anexei nr. 1 din Decretul nr. 195/16.03.2020 și art. 45 al Anexei nr. 1 din Decretul nr. 240/14.04.2020.

În același context al evoluției pandemiei la nivel local, au fost incluse în programul social al cantinei  persoanele izolate la domiciliu și persoanele în vârstă de peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor, care au solicitat sprijinul autorității locale, beneficiind de  pachete de alimente de bază sau hrană caldă de la cantina socială Buftea, fiind distribuite un număr de 1078 pachete din surse proprii.

Pachetul de alimente de bază a cuprins: făină, ulei, orez , ceapă uscată, morcovi, cartofi, fructe, paste făinoase, conserve cu carne, diverse alte conserve (peşte, pate de ficat), conserve de mazăre, fasole verde, pâine, apă, eugenii, napolitane, diverse sucuri etc. și s-a distribuit săptămânal, pe toată perioada izolării la domiciliu.

Produsele au fost asigurate la cerere persoanelor izolate la domiciliu, de pe raza orașului Buftea,  aflate în situațiile transmise zilnic de către Direcţia de Sănătate Publică, precum şi de către alte instituţii cu atribuţii în prevenire şi combaterea infectării populaţiei cu COVID-19, precum și la cererea persoanelor  în vârstă de peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor care au solicitat sprijinul autorității locale pentru depășirea situației de urgență.          

Resursele financiare alocate în perioada stării de urgență au depins, în mare măsură, de resursele alocate din bugetul local.

De asemenea, și programul angajaților cantinei sociale s-a modificat conform cu noile reguli impuse de pericolul răspândirii noului Coronavirus, fiind organizat în două ture.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.