Sfântul Irodion de la Lainici s-a născut în 1821 la București primind numele la botez de Ioan. Pe la vârsta de 20 de ani intră ca viețuitor la Mănăstirea Cernica, atras fiind de viața isihastă ce se trăia aici, sub oblăduirea starețului Calinic. În 1846 este tuns în monahism, primind numele de Irodion. Odată tuns în monahism, tânărul monah Irodion conștientizează marea vocație la care a fost chemat adăugând nevoință peste nevoință. Era foarte iubitor de frați, nu discredita pe nimeni niciodată, se ferea de orice vorbire de rău, postea foarte mult, dormea doar 3-4 ceasuri pe noapte și făcea sute de metanii pe zi. Prin aceste nevoințe devine foarte iubit de toata obștea, impunând mult respect și apreciere chiar și față de starețul său.
În septembrie 1850 starețul său Calinic este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea unde și-a luat cu el mai mulți ucenici pentru a-i fi spre ajutor în refacerea episcopiei amintite ce era într-o vizibilă decădere.
Printre ucenicii luați este și monahul Irodion pe care-l va detașa pe la sfârșitul anului 1851 la Schitul Lainici de pe Valea Jiului și pe care-l va hirotoni în diacon și apoi în preot în anul 1853, numindu-l ecleziarh. Iar în 1854 îl numește stareț la schitul Lainici. Între 1854-1900 starețul Irodion a păstorit 41 de ani acest schit cu mici intermitențe. A fost cel mai longeviv stareț al schitului Lainici din toate timpurile.
„Sâmbătă 8 mai 2021 va rămâne permanent în istoria orașului Buftea și în inimile noastre ca ziua în care Sfântul Irodion de la Lainici a binevoit a se așeza definitiv în bisericuța noastră din Săbăreni, spre folosul duhovnicesc al enoriașilor, al locuitorilor orașului și al pelerinilor.
Sfinte Irodion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”- a scris preotul-paroh Florin Badea pe pagina de socializare a Bisericii din Săbăreni.
Zilele de sâmbătă și duminică 8, respectiv 9 mai au fost o adevărată sărbătoare religioasă pentru enoriașii bisericii din Săbăreni, dar și pentru credincioșii de pretutindeni, care au putut veni să se închine la moaștele Sfântului Irodion de la Lainici.
Evenimentul religios a avut largul concurs al autorităților locale, primarul Gheorghe Pistol fiind de altfel cel care s-a deplasat personal și a adus racla cu moaștele Sfântului Irodion de la Lainici.
Un sobor de preoți condus de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord a săvârșit o slujbă impresionantă, care a încântat inimile și a purtat sufletele spre înaltul Cerului. Glasul clopotelor și al cântărilor bisericești au răsunat ore bune. Iar ca un îndemn spre schimbarea vieții în bine, Părintele Protopop le-a vorbit credincioșilor despre întoarcerea la credință prin săvârșirea faptelor bune, curățirea și înnoirea sufletului, asemeni Sfântului care le-a devenit al doilea ocrotitor, odată cu aducerea moaștelor sale, în mica lor biserică.
Sute de credincioși au așteptat ordonați și au pătruns în curtea bisericii, în grupuri, pentru a se ruga, închina sau pur și simplu pentru a primi binecuvântarea preoților și mirul acestora. Întreg procesul a fost supravegheat de impresionante forțe de ordine aparținând Jandarmeriei, Poliției Române și Poliției Locale Buftea.
Comentarii recente