EDITORIAL: Matematici pre-electorale roșii

Teoria asta cu pesediștii pe aceeași listă cu uneperiștii nu îmi dă pace. Dacă unii privesc în sus cu deznădejde, ceilalți își freacă acum mâinile, plini de fericire și optimism.

Să analizăm un picuț situația.

La Buftea, PSD se bazează pe un bazin electoral natural, cuprins undeva în zona a 1500 de alegători. Că ninge, că plouă, că e Ponta președinte, că e Dragnea cel dintâi, ăia 1500 se duc și pun ștampila pe PSD. O spun statisticile de până acum. Cu alte cuvinte, PSD ar deține 13% dintr-un total destul de elastic (alegeri locale 2012). Nu iau în calcul eventualele plusuri sau minusuri apărute pe parcurs, la fel cum nu o voi face nici în cazul UNPR-ului.

PSD Buftea

PPDD-ul primea, tot în anul 2012, grație locomotivei Ion Stoica, (și nu numai), 37% din voturile buftenilor. După pierderea alegerilor locale de către acesta și ulterioarea sa mazilire din PPDD, la alegerile prezidențiale din anul 2014, partidul violet obținea la Buftea de aproape 11 ori mai puține voturi. Cu alte cuvinte, PPDD mai avea 3,2% din voturile buftenilor. După diluarea PPDD-ulu, a urmat trecerea cu arme, cai și oastea rămasă, la UNPR. Nu are nimeni vreo certitudine că în afara celor cinci consilieri locali, la UNPR ar mai fi ajuns careva. Poate așa, un fel de nucleu de bază. La start, arătau cam așa:

PPDD-UNPR  Bufea

Și totuși astăzi, dacă cele două formațiuni se vor așeza la masa negocierilor pe plan local, discuțiile nu ar fi lipsite de surprize.

Asta deoarece, deși PSD vine cu cei 1500+/- alegători pe care se bazează, UNPR-ul are în Consiliul Local cinci consilieri. Față de PSD care are doar patru. Și cum există un algoritm care zice câte sute de voturi ar avea în spate fiecare consilier local, cel puțin din punctul ăsta de vedere, UNPR este superior PSD-ului.

Adică ceva de genul:

PSD: noi avem 1500-2000 de oameni în spate.

UNPR: noi avem cinci consilieri.

PSD: dar noi avem mai multe voturi ca voi.

UNPR: dacă era așa, aveați șase consilieri sau șapte, nu patru!

Pe acest principiu, se prea poate, dacă așa se va dicta de la centru, adică să se meargă pe liste comune, ca PSD-ul să aibă a doua opțiune pe liste! Sau cel mult să meargă în tandem, de unu-la-unu cu UNPR-ul.

Și cum în realitate, așa cum am demonstrat mai sus, folosind statisticile de până acum, PPDD-UNPR-Sau_Ce_O_Mai_Fi_Azi, mai are doar în jur de 3-4% din voturi, adică de cel puțin trei ori mai puține voturi ca PSD Buftea, deci probabil undeva în jurul a 4-500 de oameni… Reiese că Alianța Roșie PSD-UNPR ar putea aduna în total… vreo patru sau cinci consilieri locali. Adică, PSD va pierde cel puțin două scaune în Consiliul Local.

Concluziile le trageți singuri…

Ciolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.