Prezentat în rândurile Adevărului ilfovean* ca fiind unul dintre buftenii cu care ne mândrim, domnul Robert Nagy a fost numit recent în funcția de director al Centrului Cultural Buftea. Domnia sa, a prezentat un proiect de management cu care a și câștigat postul scos la concurs de Primăria Buftea.
Vă reamintim o parte din CV-ul tenorului Robert Nagy, așa cum l-am publicat în luna februarie a acestui an:
Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, promoţia 1991, specializarea canto- profesor de canto la clasa profesorului Alexandru Fărcaş; solist al Operelor din Cluj, Timişoara şi Bucureşti. Curs de specializare în tehnica cântului cu maestrul Ludovic Spiess.
A cântat pe scenele internaţionale în opere de mare valoare, din care amintim: Lucia di Lammermoor (Deutsche Oper am Rhein Dussseldorf – 2001 şi Toulon – 2004), Faust (Opera du Rhin Strasbourg, Bayerische Staatsoper Munchen – 2001, Teatro dell’Opera di Roma – 2003, Frankfurt Opera – 2007), Bărbierul din Sevilla (Wienerstaatsoper – 2003), Carmina Burana (cu Orchestre Symphonique de Mulhouse – 2002), Rigoletto (Opera Ireland in Dublin – 2004, Opera din Lausanne – 2005, Opera de Massy – 2007), Requiem Verdi (Teatro Massimo di Palermo – 2010), etc. A efectuat turnee cu spectacole de operă şi concerte în: Japonia, Anglia, Franţa, Olanda, Belgia, Danemarca, Israel, Austria, Italia, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Croaţia, Irlanda, Spania.
Este laureat cu Marele Premiu la prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Traian Grozăvescu”; decorat pentru merite deosebite de Preşedenţia României cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
În interviul acordat în exclusivitate Adevărului ilfovean, domnul Robert Nagy și-a manifestat dorința de a aduce un nou suflu cultural în orașul Buftea.
În fapt, domnul Nagy declara: „Există sute de soliști de operă care se regăsesc pe o rază de maximum 100 de kilometri în jurul Capitalei, deci inclusiv în Ilfov. Este cel puțin păcat că nu s-a gândit nimeni să organizeze un festival de operă, având în vedere acest fapt”.
Mai mult, proaspătul director al Centrului Cultural are în plan colaborări cu Opera comică pentru copii și cu Teatrul Metropolis și își dorește ca spectacolele celor două instituții să fie jucate și pe scena bufteană, domnia sa având legături cu ambele. Ca o premieră pentru cititorii noștri, putem dezvălui faptul că domnul Robert Nagy își dorește ca biletele pentru spectacolele care se vor juca sub cupola Centrului Cultural Buftea, să coste cel mult 10 lei de persoană. În acest sens a dat exemplul Capitalei, unde un bilet la Teatrul Metropolis costă 24,8 lei, deci este anormal ca la Buftea să coste mai mult de 10.
Un alt proiect pe care îl are în vedere este acela al unui curs de sculptură. „Am aflat că există un sculptor care locuiește chiar în vecinătatea Centrului Cultural. Doresc să iau legătura cu dânsul și să organzăm împreună un curs de sculptură și de ce nu și un concurs dedicat acestei arte. Lucrările ar putea fi expuse în curtea Centrului Cultural, ba mai mult, ar putea rămâne în patrimoniul acesteia”.
O altă idee a proaspătului director este aceea a unei colaborări cu Academia de muzică. „Ar putea avea loc recitaluri pe scena Centrului Cultural din Buftea, susținute de studenți. Ar fi un caz în care toată lumea ar avea de câștigat: buftenii pentru că ar avea parte de momente de cultură de înaltă calitate, la costuri minore, studenții pentru că ara vea ocazia să evolueze pe o scenă, în fața publicului. Există o sumedenie de idei pe care le putem pune împreună în aplicare. Sunt deschis oricăror sugestii și colaborări, atât timp cât vorbim de chestiuni legate de cultură sau de artă, în general, și mai ales, totul într-un cadru perfect legal”.
*preluare din Adevărul ilfovean – iulie 2017
Comentarii recente