Analiză: colectarea selectivă a gunoiului

Tariful pentru salubrizare, pentru persoanele fizice care au domiciliul pe raza orașului Buftea, a crescut la 5,30 lei lunar, fără TVA.
Primăria Buftea, alături de Consiliul Local, au depus toate eforturile posibile pentru a menține taxa de salubrizare la un nivel acceptabil. Analizarea memoriului justificativ depus de către SSB – operatorul gunoiului menajer de pe raza orașului Buftea, diferitele amendamente, toate după o judicioasă însușire a conținutului cererii SSB, au dus la fixarea acestei taxe, de comun acord.
În fapt, discutăm despre o creștere cu 1,30 lei, prețul final plătit de cetățean fiind de 6,30 lei/lună cu TVA inclus.
Este adevărat că taxa este impusă de Uniunea Europeană, însă este fals zvonul care vrea să credibilizeze faptul că același UE ar dori de fapt să încurajeze colectarea selectivă.
Nu putem vorbi despre colectare selectivă din mai multe cauze.

colectare selectiva

Educația cetățeanului
Chiar dacă de mâine s-ar impune colectarea selectrivă, iar cele trei sau patru – cinci tipuri de pubele și-ar face apariția, se naște o întrebare logică. Cum poate fi urmărit, corectat și convins cetățeanul să respecte regulile și să arunce punga cu hârtii la pubela respectivă și pe cea cu plastic să nu o arunce acolo unde îl taie capul?
Mai mult, cum poate fi responsabilizat cetățeanul? Pentru că odată aruncat un tip de deșeu în pubela greșită, întreg transportul se consideră perimat și taxarea la groapa de gunoi se va face tot cu impunerea taxei de 80 de lei/tonă. Bani pe care de ce i-ar plăti municipalitatea sau operatorul? Ce vină are el că „Vasile” a aruncat un borcan de dulceață în containerul cu hârtie?
Să recunoaștem, nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva!
Mai departe, având în vedere faptul că vorbim de mai multe containere, este aproape imposibil să dotezi gospodăriile cu câte trei-patru pubele fiecare. Așadar, se va lua în calcul amplasarea de containere comune pentru mai multe case, sper exemplu. Comod cum este, cetățeanul, dealtfel obișnuit să-și parcheze mașina în intrarea supermarketului, deși parcarea este aproape goală, va fi profund deranjat de obligația de a se deplasa 10-20-50 de metri. Și va arunca gunoiul acolo unde îi vine la îndemână, conmmsiderând că este dreptul său și că oricum, mai devreme sau mai târziu, cineva va veni să strângă după el. Vezi cazul a 90% dintre chiștoacele care ajung pe asfalt, deși aproape toate autoturismele sunt prevăzute cu scrumieră.

Costurile
Colectarea selectivă presupune costuri pe care nimeni nu și le poate permite la această oră. Vorbeam în paragraful anterior de mai multe pubele, fiecare pentru un tip de deșeu. Sau de mai multe containere, la fel destinate deșeurilor colectate selectiv.
Însă aceasta presupune și mașini diferite, pentru că după tipul de deșeu, compactarea, transportul și predarea la groapa de gunoi, se face diferit. Adică, operatorul va fi obligat ca pe fiecare traseu să aibă nu o singură mașină pentru gunoi, ci patru! Sau cinci. Sau doar trei, în funcție de tipul de colectare care s-ar aplica. Oricum, bani în plus, pe care la final îi va suporta tot cetățeanul, el fiind la finalul „lanțului trofic”.
Dacă sunt mai multe pubele, mai multe mașini, mai multe containere, aceasta înseamnă și personal mai numeros.
Și la final, dacă un contabil ar trage linia acolo unde trebuie, nu acolo unde crede el că dă mai bine, ar constata, odată cu restul lumii, că această colectare selectivă costă cu cel puțin 4-500% mai mult decât cei 80 de lei tona. Și pe cetățean îl va costa preluarea gunoiului nu cu 1,30 lei pe lună mai mult, rezultând 6,30 lei, ci probabil că ar ajunge undeva la 30-40 de lei de lei lunar. Și va merge la pubelă cu patru-cinci saci de gunoi, care și ei vor îngreuna coșul lunar de cheltuieli, în loc de unul singur, cât este el obișnuit să ducă la pubelă. zilnic.

Amenzi?
Sigur, se va spune că educația se face „cu bâta” și că „la alții cum de se poate și la noi nu?”. V-am expus câteva scenarii. Puneți-vă în situația observatorului și analizați-le.
Sigur că operatorul, în parteneriat cu municipalitatea și evident cu Poliția Locală ar putea efectua pânde pentru surprinderea „infractorului” care aruncă zacusca în containerul cu pet-uri de plastic. Sau s-ar putea monta camere video la fiecare colț de stradă prevăzut cu containere pentru colectare colectivă și echipaje mixte să le supravegheze 24 din 24.
Și sigur că cetățeanul care astăzi zice că este enorm să plătească 1,30 lei în plus, va fi de acord să fie amendat cu 100 de lei. Sau 50. Sau cu bătaia la palmă. Efectuată cu linia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.