Am găsit o pe internet o provocare interesantă, un fel de mănușă aruncată de Bogdan Marchidan. Bine, un fel de mănușă din oțel, aruncată cu scopul vădit de a provoca daune la impact. Aruncată bine, însă în direcție strâmbă. 10 puncte din campania de acum patru ani a actualului primar, campanie la care a participat cu trup și suflet și domnul Bogdan.
Am recitit cele 10 puncte și m-am gândit să-i răspund pe această cale domnului Bogdan, deoarece în mediul în care a lansat provocarea, am mari îndoieli că ar fi cineva dispus (nu zic capabil) să-i răspundă corect și coerent.
Punctul 1: transparență decizională
Toate hotărârile au fost luate în plenul ședințelor Consiliului Local Buftea. Primarul Gheorghe Pistol a fost cel care a dus deciziile aleșilor locali la îndeplinire. Ședințele au fost publice, și din câte îmi amintesc, aproape nimeni nu a luat parte la vreo ședință, așa din spirit civic, curiozitate, interes etc. Au fost fel de fel de gâște persecutate de soartă, cu aere de lebădă defăimată, care au pretins că nu au fost informate sau care au cerut dosarele de ședință să le studieze de acasă. Stați liniștit domnule Bogdan, nici pe vremea dinainte nu era altfel. Am prins vreo trei primari pe acilișea. Sub mandatul niciunuia nu a venit la ședințe niciun fel de reprezentant al societății civile sau a celei civice, numit sau închipuit. Mint! Venea Gheorghe Pistol, în mandatul Stoica, stătea cuminte în banca lui și dacă încerca să deschidă gura, de la prezidiu îi făcea Don Nelu semn cu degetele la buze, un fel de „ciocul mic, eu sunt șeful!”.
Punctul 2: sănătate
În timpul mandatului Pistol, în orașul nostru s-au derulat mai multe proiecte GRATUITE pentru cetățenii din Buftea.
Consultații oftalmologice GRATUITE la care se adaugă și câteva sute de ochelari distribuiți tot GRATUIT.
Campaniile de prevenire a cancerului mamar sau de col uterin vă sunt străine? Nasol! Nu s-au dat pe (s)expres. Au fost însă amplu mediatizate atât în presa locală, cât și cea județeană, plus bannere, afișe etc.
Spitalul din Buftea a beneficiat de sprijinul Primăriei Buftea ori de câte ori a cerut aceasta sau a fost nevoie. Nu credeți, dați o raită și întrebați managerul.
Reabilitarea dispensarului din centru? Interior-exterior, mobilier etc?
Punctul 3: locuri de muncă
Păi să ne gândim: Poliția Locală și-a mărit efectivele; s-a înființat Asociația Sportivă Voința, care are câteva duzini de profesori-antrenori, plus staff-ul de rigoare; s-au creat nenumărate locuri de muncă pentru lucrările care au loc pe tot cuprinsul orașului (e drept, buftenii vor toți să stea la birou și să încaseze 5000 euro/lunar); parcurile din oraș au creat și ele câteva locuri de muncă. Și exemplele pot continua, le vezi și cu ochiul liber, numai să te uiți în direcția potrivită.
Punctul 4: infrastructură
Aici am observat o oarecare problematică vis a vis de deslușirea termenului. Am copiat din DEX: INFRASTRUCTÚRĂ, infrastructuri, s. f. 1. Ansamblul elementelor care susțin partea principală a unei construcții, care o fixează de teren și care transmite acestuia forțele. 2. Ansamblul instalațiilor de la sol necesare pentru decolarea, aterizarea, adăpostirea și întreținerea avioanelor. 3. Sistem de relații între elementele fundamentale ale unui macrosistem (social). – Din fr. infrastructure. – mai trebuie să adaug ceva?!
Punctul 5: reabilitare termică
Blocurile de lângă piața agroalimentară, blocul 27, plus finalizarea blocurilor din cartierul Studio, care nu au fost terminate de vechea orânduire. Mai sunt, dar deja am scris prea mult.
Punctul 6: transport
Din mandatul 2012-2014 a revenit RATB-ul în oraș. Curse dedicate pentru bufteni. La care se adaugă cele două linii locale, puse la punct și întreținute tot în acest mandat. Că în precedentul au funcționat trei luni.
Punctul 7: învățământ
Nu s-a desființat niciun post de profesor sau învățător în acest mandat. Au fost reabilitate TOATE unitățile de învățământ de pe raza orașului. S-a investit în mobilier, dotări, igienizare etc. Ați fi vrut să dea o fugă primarul să și predea la vreo două-trei clase? Cred ca deși nu ar avea timp, ar avea ce să-i învețe pe mulți dintre noi!
Punctul 8: fonduri europene
În acest mandat au fost atrase, asimilate și folosite fonduri europene pentru: cele două parcuri din oraș; sistemul de iluminat public; sistemul de supraveghere video din oraș; sistemul de alimentare electrică de joasă tensiune; realizarea adăpostului pentru câinii fără stăpân; și este posibil să-mi mai fi scăpat vreo „două-trei” chestii. Oricum, în acest mandat s-au atras către Buftea de cel puțin 4-5 ori mai multe fonduri decât în celălalte două mandate anterioare, la un loc.
Punctul 9: religie și cultură
Se construiește o nouă biserică. Se construiește o capelă. Toate bisericile de pe raza orașului au fost susținute material și financiar. S-au efectuat pelerinaje, au avut loc nenumărate evenimente religioase, dintre care cel mai mare a fost cel care a cuprins între orașul în 2013 parcă.
Cultură? Nenumărate piese de teatru, cu actori adevărați, piese care s-au jucat la Centrul Cultural Buftea. Ah da, reabilitarea și darea în folosință a Centrului. Cursuri de actorie, dans, dans popular, muzică etc, care se predau GRATUIT la Centrul Cultural din localitate.
Nenumărate manifestări cultural-artistice: Culorile toamnei, Sonoris, Buftea Art șamd.
Punctul 10: siguranța cetățenilor
Cum ziceam mai sus, s-au mărit efectivele Poliției Locale. S-a implementat sistemul de supraveghere video pe raza orașului. A fost introdus sau este în curs de introducere sistemul de iluminat stradal pe ÎNTREG CUPRINSUL ORAȘULUI BUFTEA.
Alte întrebări? Doar 10?
Comentarii recente