Pentru că se apropie alegerile locale și pentru că există destui cetățeni care cred în posibilitatea ca măcar 10% din ce a bălmăjit candidatul Tobă poate fi real sau fezabil, am decis să facem o analiză proprie, pe puncte, a „programului electoral” al unui simplu cetățean, care încă nu știe dacă aparține comunității din Buftea sau celei din Crevedia și care are la bază o expertiză „fantastică”, a învârtit „sute de mii de lei” prin „afacerile” sale, unde probabil cea mai scumpă factură achitată a fost cea a chiriei. În rest, vorbim despre un fost agent comercial care a tăiat chitanțe pentru maioneză!
Așadar, iată partea 1 a programului „Shaorma cu de toate”
Educație și comunitate
E obligatoriu ca toți cetățenii să ne implicăm in educația din comunitate, căci, mai devreme sau mai târziu, lipsa ei ne va afecta pe toți – Perfect de acord, însă o astfel de inițiativă ar trebui propusă/susținută de niște oameni cu expertiză în domeniu, nu de un shaormar care și-a falimentat afacerea.
- Sisteme de ventilatie a aerului în sălile de clasă. Se numesc aparate de aer condiționat. Ventilatoarele nu se mai folosesc și nici nu sunt eficiente de ani de zile. Dar, cu aparatele de a/c este o problemă (de fapt mai multe): unul nu le suportă, altul e alergic, unul vrea 16 grade, celălalt 24, pe profesoară o trage curentul, deci până la urmă, pt. că vorbim de proiecte viabile, nu baliverne electorale, aparatele de a/c vor fi o investiție nefezabilă, nerentabilă,cu alte cuvinte bani aruncați pe fereastra deschisă a clasei.
- Gard nou la Școala Nr. 1, cu trotuar nou aferent. Școala Gimnazială Nr.1 are gard nou, realizat de Primăria Buftea, sub conducerea primarului Gheorghe Pistol. De asemenea, trotuarele au fost refăcute, cel puțin în zona intrării principale a școlii.
- Toalete moderne în toate unitățile de învățământ, refacute de la 0. Și toaletele din școli sunt refăcute și modernizate, ele fiind reparate și re-dotate an de an, la inițiativa primarului Gheorghe Pistol, cu aprobarea Consiliului Local Buftea. Iată câteva exemple doar din toamna aceasta!
- Asigurarea de la buget a meselor din grădinițe, fără să mai plătească părinții. Toți copiii de la grădiniță, preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv acreditat confesional şi particular, vor primi o masă caldă la școală, arată legea adoptată de Senat care a modificat masiv legea educației și care acum se află la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Actul normativ schimbă complet articolul 58 din legea educației prin care în prezent este reglementat programul ”Școală după școală”. Atât programul „Masă caldă la şcoală”, cât și programul ”Școală după școală” vor fi generalizate pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030.
- Educație gratis, unități de învățământ dotate, zero lei de la părinți. Art. 32 din Constituția României– Dreptul la învăţătură: (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare. (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.
- Combaterea abandonului școlar – avem nevoie de bufteni educați! Există programe derulate de instituțiile de profil, precum și de Primăria Buftea, prin Serviciul de Asistență socială, la care se adaugă diferite colaborări cu ONG-uri, exact cu acest scop.
- Construcția urgentă a unei creșe, dar și a unei gradinițe. Primăria Buftea a demarat un astfel de proiect, cu mult înainte ca acesta să apară ca punct de campanie electorală a unui anume candidat care nu se documentează (http://www.primariabuftea.ro/proiect-construirea-unei-infrastructuri-noi-pentru-invatamantul-prescolar-cresa-gradinita-cu-program-prelungit-si-dotarea-acestora-prin-desfiintarea-corpului-vechi-c1-al-gradinit/ )
- Cabinete medicale în toate unități de învățământ. Unitățile de învățământ au cabinete medicale și cadre medicale iar acolo unde nu există, avem cadru legislativ foarte clar: „La nivel national, unitatile de invatamant beneficiaza de asistenta medicala scolara in centrele urbane prin medici si asistenti medicali care sunt angajati si coordonati de catre autoritatile locale in conformitate cu prevederile OUG 162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii catre autoritatile administratiei publice locale”.
- Transparență in școli, comunicare si implicarea parinților in procesul decizional. Toate unitățile de învățământ de pe raza orașului Buftea au în consiliile de administrație cetățeni din localitate. În plus, comitetele de părinți sunt alcătuite din părinții care au copiii la unitățile respective. Acestea, (consiliile de administrație), iau parte activă la luarea deciziilor care conduc la o bună desfășurare a actului educativ.
- Clasa de cinematografie, menținând tradiția orașului, la Liceul Barbu Stirbey. Poate că domnul candidat are ceva cunoștințe proprii despre cum se creează noi clase de învățământ, adică aducerea de profesori, integrarea lor în niște structuri de învățământ, plata lor, plata navetei și mai ales despre necesitatea creării unor astfel de clase, pe principiul cererii de pe piață. Cu alte cuvinte, poate că are un studiu efectuat din care reiese că minimum 20-30 de elevi și-ar dori o carieră în acest sens, altfel am pune umărul la formarea unor noi viitori șomeri cu 12 clase.
- Campanie de educație comunitară – Buftea, orașul bunului simț! Primăria Buftea, prin primarul Gheorghe Pistol a propus și susțimut toate campaniile de acest gen. Este suficient să arunci o privire la fiecare intrare în oraș ca să observi existența unor pancarte imense, pe fond verde, cu inscripția „Buftea, un oraș verde și curat”, care au apărut după alegerile din anul 2012.
- Susținerea cultelor, prin implicarea Bisericii in comunitate. Toate cultele au fost susținute de primarul în funcție, fără nicio reținere și fără favoritisme. Și Biserica are ritmul ei propriu de a se implica în viața socială, ritm care nu poate fi impus de un primar/primărie.
- Înființarea muzeului orasului și protejarea patrimoniului local. O inițiativă „lăudabilă” menită să atragă urale electorale: un muzeu local unde vizitatorii ar putea vedea ce? Conserve de Buftea, vată de sticlă sau ce? În rest, artefactele istorice ale zonei sunt deținute de Muzeul Național de Istorie.
- Deschiderea Stadionului C-tin Bălălău pentru public, sub un regulament și program, pentru sportul de masă, pe care îl vom susține prin toate mijlaocele. Stadionul este deschis pentru public, că doar pentru el a fost creat. Aici își sdesfășoară activitatea echipele ASCSS „Voința” Buftea, sub un program strict. Există și niște costuri de întreținere, care pot fi suportate de autorități decât în niște condiții legale stricte, nu supte din pix. Transformarea stadionului în maidan comunal ar duce la distrugerea acestuia și la împietarea funcționării normale a ASCSS „Voința”, asociație care a adus deja orașului Buftea nenumărate trofee sportive. Aici se practică tocmai sportul de masă, ASCSS „Voința” Buftea fiind creat la inițiativa primarului Gheorghe Pistol cu și pentru bufteni.
- Încurajarea artiștilor bufteni, mici sau mari. La această oră există numeroase grupuri de artiști, mare parte fiind organizați sub tutela Centrului Cultural Buftea, ale căror cursuri și cheltuieli sunt susținute de Pirmăria Buftea, respctiv Consiliul Local. Amintim doar Ansamblul de dansuri „Doina Ilfovului”, recunoscut pe plan național, cu numeroase participări la spectacole atât în țară cât și peste hotare, respectiv trupa de teatru „Bastion” care de asemenea, a câștigat numeroase trofeee la festivalurile de teatru la care a participat. Toate acestea au fost susținute personal de către primarul Gheorghe Pistol, în afara sprijinului antemenționat. Pe lângă acestea, există grupele de artiști ale Palatului Copiilor și numeroase alte formațiuni din someniul privat (ex: Zedan’s, Honey Dance etc).
- Școala de cascadori, tradiție locală. Nu are niciun sens să produci cascadori într-o țară unde industria cinematografică este dacă nu moartă, cel puțin muribundă. Din nou, un punct electoral menit să atragă aplauze fără vreo susținere logistică sau vreun studiu de fezabilitate sau oportunitate, adică supt din pix.
- Susținerea producătorilor locali, afacerilor locale și atragerea marilor investitori. Toți producătorii locali sunt susținuți de Primăria Buftea, care a și creat cele două spații comerciale special destinate acestor tipuri de activități. De asemena, inaugurarea celui mai mare centru logistic din zona Săbăreni spune că marii investitori au un rol important în viața locală. Mai enumerăm Angst, Plasrom, Miras, Bostik, Băneasa etc.
- Casa de cultură mare dedicată cu adevărat culturii. „Casa de cultură mare” este un proiect susținut și inițiat de primarul Gheorghe Pistol alături de Consiliul Local Buftea și va deservi publicul buftean iubitor de cultură, public care a făcut ca sala Centrului Cultural Buftea să devină neîncăpătoare de nenumărate ori.
- Linie transport autobuze STB pe traseul Buftea – Pipera. Din nou, nu există niciun studiui de fezabilitate sau de oportunitate care să susțină necesitatea înființării unei astfel de linii de autobuz și implict rentabilitatea costurilor respective. Probabil că „domnul” candidat își dorește eficientizarea vieții de familie, dat fiind faptul că doamna din dotare se deplasează zilnic către Pipera la servici, în timp ce unii se joacă de-a politica.
VA URMA
Comentarii recente