Lacurile, înapoi buftenilor!

Primăria Buftea are pe masa de lucru un proiect în derulare, potrivit căruia, toate cele trei lacuri din Buftea vor fi redate buftenilor sub formă de zone de agrement, turism, pescuit. Contractul de cesiune al luciului apei expiră la începutul anului 2016, deci ne putem aștepta ca lacurile să redevină proprietatea orașului Buftea.

Conform declarațiilor primarului Gheorghe Pistol, „Aceasta se va întâmpla încă din primăvara anului 2016”, punând astfel capăt hegemoniei diferitelor persoane din sectorul privat care au pus, sub o formă sau alta, stăpânire pe niște posesiuni care în mod normal ar trebui să aparțină tuturor buftenilor. Lacurile au fost până acum ale oricui, mai puțin ale buftenilor.

Lacul din Buftea și-a schimbat de curând exploatatorul. Asta deoarece proprietari pe luciul apei sunt „Apele Române”, în timp ce terenul pe care se află lacul este în proprietatea Primăriei Buftea. Schimbarea de „administrator al lacului” nu a adus cu sine nimic nou, în afară de:

 

Taxă de pescuit

Aceeași taxă de pescuit la răpitor, valabilă numaitoamna, contra sumei de 50 de lei/persoană- dacă mergi la pescuit la jumătatea zilei, respectiv 100 lei dacă vrei să biciuiești apa o zi întreagă. Nu ți se oferă nicio informație despre ce și cum și unde ar trebui să dai la pește, ba mai mult, dacă ai „noroc”, te trezești cu „pescarii” profesioniști că aruncă năvoadele sau trec cu bărcile fix pe unde dai tu la biban. Evident, bonul fiscal sau măcar o amărâtă de chitanțpă de mână sunt o utopie. La fel și vreun simulacru de legitimație din partea celor care „au grijă de baltă”.

octombrie 2015 049 - Copy

Acțiunea năvodirea

Se năvodește în neștire. Ca locuitor al orașului Buftea, cu domiciliul aproape de malul lacului, văd cum schimbarea de proprietar a adus cu sine zeci de valuri de năvodire suplimentare. Dacă în trecut se aruncau năvoadele de 3-4 ori pe sezon, acum se năvodește intens, de câte 3-4 ori pe zi. Semn că cineva vrea să fie sigur că nu mai rămâne picior de broască în apă. Darmite pește!

 

Curent electric

În afara năvodirilor excesive, în locurile mai retrase sau după caz, la lăsarea serii, niște unii, gurile rele afirmă că sunt chiar cei care au luat în administrare lacul, „pescuiesc” cu sârg la curent. Nu numai în lacul mare, ci în toate lacurile din Buftea! Adică bagă niște fire electrice sub tensiune în apă, în zonele unde au identificat că s-ar ascunde peștele. Evident, curentul omoară tot, practica fiin cunoscută sub denumirea extrem de popualră de „braconaj”, pedepsită dealtfel de legile în vigoare. Se bagă atât de mult curent în lacul din Buftea încât la iarnă, când o veni Crăciunul, instalațiile electrice, jocurile de lumini etc vor putea fi alimentate direct din apă. Chiar și acum, dacă scapi un bec în lac, acesta se aprinde și stă așa până vine „administratorul” și-l ia pe motiv că „deranjează ecosistemul”.

 

La cumpărat de pește

După ce se întorc cu prada, „administratorul” și ortacii săi, o vând direct la „borul calului” – adică direct pe malul lacului sau după caz la șosea, unde zeci de mașini ignoră curba și intersecția unde strada Știrbey Vodă se desparte în străzile Horia și Cloșca și se parchează cu nonșalanță (ca sa nu scriu cu nesimțire că se supără unii). Se vinde en-gros, la bucată, la kilogram, la coș sau la dubă. Nu am prea văzut cântare, dar cu siguranță nu am văzut case de marcat, bocuri fiscale, TVA de 9%, igiena vânzătorilor, a locului de desfacere etc. Nimicuri și bagatele, nu-i așa? Să fie primit!

2 răspunsuri

  1. hmm, stai cuminte, in buftea se da la peste de saracie. Cand o sa ia primaria helesteul n-o sa mai fie nimic in el, e curentat tot. In final pescarescul sa v-o traga la fund !

    1. La 100 lei taxa pe zi ptr pescuit, numai din saracie nu dai la peste. Asa ca, acum ca stim care-s placerile tale „nevinovate”, succes cu analul. Ia-le tu pe toate! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.