SC RAJA SA a adus în orașul Buftea investiții europene de 95,45 milioane lei. În cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu – Axa prioritară 1, s-a derulat și contractul „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov“, care a cuprins trei componente de lucrări importante pentru Buftea:
- „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“ – lucrări de reabilitare rețele apă pe o lungime de 19,56 km, de extindere a conductelor de distribuție pe o lungime de 32,85 km, precum și extinderea sistemului de canalizare cu 49 km, dar și 13 stații de pompare noi. Totodată, au fost realizate peste 8.000 de racorduri noi la abonații din Buftea.
- „Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile“ – a cuprins reabilitarea și automatizarea completă a cinci foraje, execuția a opt foraje noi de mare adâncime, dar și reabilitarea stațiilor de pompare aferente și a conductelor de aducțiune pe o lungime de aproape 4 km.
- „Construcție stație de epurare în orașul Buftea“ – ce asigură epurarea apelor uzate la standarde europene pentru toți abonații din oraș.
În urma finalizarii acestor contracte de lucrari, 70% din reteaua de distributie a apei potabile este noua. Dupa executarea lucrarilor de legatura intre sistemele nou montate cu cele existente, cu o vechime de peste 50 de ani, in unele zone ale localitatii Buftea, la nivelul apei livrate a aparut o usoara turbiditate pentru cateva minute de la reluarea furnizarii apei. Pentru rezolvarea acestei situatii, in ultima perioada de timp, se execută ample lucrări de spălare a rețelei de distribuție. De asemenea, se fac periodic lucrări de întreținere ale conductelor vechi aflate încă în exploatare prin igienizare și ulterior spălare sub presiune, apa rezultată fiind deversată în sistemul public de canalizare. Mai mult, dupa fiecare etapa de spalare a retelei stradale, sunt prelevate probe de apa, iar analizele si intreg dosarul cu rezultatul probelor sunt inregistrate la Directia de Sanatate Publica Ilfov.
Din păcate însă, eforturile companiei noastre de a asigura o apă potabilă de o calitate ireproșabilă, prin modernizarea rețelelor de distribuție stradale aflate în operarea SC RAJA SA, nu au fost corelate și cu lucrările de reabilitare a rețelelor interioare de la nivelul condominiilor. În prezent, majoritatea blocurilor din orașul Buftea au o vechime de peste 30 de ani. Există însă cazuri în care vechimea imobilelor ajunge şi la peste 50 de ani. În toate aceste situaţii, procentul în care au fost efectuate reparaţiile capitale la instalaţiile comune este foarte mic. Din cauza vechimii rețelelor interioare de la nivelul blocurilor care aparţin asociaţiilor (conducte colmatate, sparte, ruginite), calitatea apei potabile livrate de RAJA are de suferit. În aceste situații, eforturile făcute de RAJA S.A. pentru a asigura o apă foarte bună din punct de vedere calitativ, practic, nu au nicio finalitate, atâta timp cât sistemul interior de alimentare este unul învechit, spart și plin de rugină. Bineînțeles că, în aceste condiții, apa care ajunge la robinetele consumatorilor de la bloc suferă anumite modificări și nu mai corespunde din punct de vedere calitativ cu apa furnizată de RAJA pe sistemul de alimentare aparținând societății.
În conformitate cu legislaţia în vigoare, instalaţiile din subsolul blocurilor/condominiilor și cele care trec de contorul general sunt proprietatea indiviză a tuturor locatarilor/proprietarilor imobilului respectiv. Reparaţiile şi întreţinerea acestor instalaţii interioare cad exclusiv în sarcina locatarilor/proprietarilor. SC RAJA SA Constanţa administrează şi intervine doar la nivelul reţelei publice de alimentare cu apă, limita de proprietate fiind apometrul general.
Direcția de Sănătate Publică Ilfov monitorizează permanent calitatea apei din rețelele stradale, monitorizare care constă în prelevarea de zeci de probe din toate zonele orașului. În acest context, vă puteți adresa și Direcției de Sănătate Publică Ilfov, pentru a vă putea pune la dispoziție rezultatele monitorizărilor lunare efectuate. Mai mult, în baza autorizațiilor sanitare de funcționare eliberate de Autoritatea de Sănătate Publică Ilfov s-a emis Autorizația de Mediu nr. 36/10.10.2012, autorizație ce a fost revizuită în data de 02.02.2017 cu toate investițiile realizate în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu în sistemele de alimentare cu apă și canalizare din localitatea Buftea.
Alăturat vă prezentăm și Autorizația de Mediu nr.36/10.10.2012.
2 răspunsuri
Dupa actiunea ce a avut loc, cel ce a initiat si a instigat… Cel ce a initiat petitia pe facebook, ce a tot scris pe site, s-a aratat speriat si suparat ca jandarmeria va amenda pe „initiatorul ” actiunii. A scris asta pe pagina personala de facebook.
I-am scris un comentariu pe mizeria de site in care ii spuneam ca traim intr-o tara in care exista legi, ca nu putem face tot ce dorim fara a exista repercursiuni asupra actounilor noastre. L-am intrebat de ce nu isi asuma ca e cel ce a initiat petitia si protestul pe facebook, ca el a reusit sa adune oamenii aia in acel loc… Rezultatul? Nu mi-a publicat comentariul pe site si si-a sters in acea clipa de pe facebook postarea in care se lamenta ca va fi pasibil de amenda din partea jandarmeriei. Ceva mai penibil nu am vazut. Poate cu ocazia primirii amenzii sper sa isi dea seama ca nu il duce capul cam la nimic si sa isi vada de viata lui, care o mai fi si aia…
Din nefericire, este poosibil ca autoritatile sa-i dea doar o mustrare sau avertisment. Pentru ca asa se intampla in viata: aia mari au mai multa minte ca aia mici care clevetesc pe la colturi. Cat despre posesia de cojones? Este ca intotdeauna optionala la „domnul” cu pricina. Ce ai vrea de la unul care la 40 de ani e intretinut de nevasta si parinti?