Școala Gimnazială Nr. 1 din Buftea a mai stabilit o piatră de hotar, organizând în data de 19 mai un festival mai mult decât deosebit. De fapt, „inedit” este adjectivul cel mai potrivit pentru a descrie evenimentul, care s-a desfășurat în incinta Domeniilor Știrbey, în aer liber și a adunat câteva sute de participanți și spectatori. Fii parte la diversitate!
„Fii parte la diversitate” este un festival organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, care se sărbătorește anual la data de 21 mai. Această Zi Mondială are o vechime de 16 ani, fiind proclamată de Adunarea Generală a NAțiunilor Unite la data de 21 mai 2002, prin Rezoluţia sa, nr. 57/249.
Celebrarea din 21 Mai coincide în acest an cu o altă celebrare importantă: cea a Anului Internaţional de comemorare a luptei împotriva sclaviei şi a abolirii acesteia.
Festivalul „Fii parte la diversitate!” a transmis un mesaj clar: diversitatea culturală este un drept fundamental; a lupta pentru promovarea ei înseamnă a lupta împotriva stereotipurilor culturale şi a fundamentalismului cultural. Această luptă nu trebuie să fie niciodată pervertită. Și cine poate transmite mai bine și mai clar un mesaj, fără nicio urmă de pervertire? Copiii!
Invitat la eveniment, primarul Gheorghe Pistol i-a salutat pe cei prezenți: „Cu prilejul Zilei Mondiale a diversităţii culturale, pentru dialog şi dezvoltare, îi felicit pe toţi cei care recunosc şi respectă diversitatea culturală, promovează dialogul dintre civilizaţii, legând cultura, în feluritele sale expresii, de dezvoltarea durabilă a colectivităţilor”. Apoi a făcut un tur al standurilor organizate de copiii Școlii Gimnaziale Nr.1, care au reprezentat, fiecare, câte o țară, o cultură, niște obiceiuri specifice. Mai mult, participanții au fost costumați în veșmintele tradiționale ale țărilor pe care le-au reprezentat. A interacționat cu copiii, le-a pus întrebări despre țara pe care o reprezintă, despre obiceiurile de acolo, fiind încântat, ca de altfel întreaga asistență de răspunsurile primite de la cei mici.
Apoi s-a trecut la evenimentul în sine. La început au fost prezentate țările participante și s-a intonat imnul fiecăreia, în timp ce copiii care reprezentau țara al cărei imn se intona, fluturau stegulețele țării respective. La final, câte un copil din fiecare țară a pășit spre centrul zonei, unde se afla o floare multicoloră, cu câte o petală pentru fiecare copil. Salutul a fost făcut în limba țării respective.
Un moment deosebit a fost cel denumit „Biblioteca vie a diversității”, unde s-au luat interviuri live părinților unor elevi de alte naționalități.
A urmat „Marșul diversității”, materializat printr-o paradă a costumelor.
S-a trecut la vizitarea standurilor, unde fiecare țară a venit cu câte ceva specific. Fie că au fost flyere, fotografii, amintiri din vacanțele petrecute în anii trecuți sau chiuar bucate pregătite tradițional, toată lumea s-a bucurat de acest moment.
La final, toate țările au prezentat câte un moment artistic specific, ultimul moment aparținând Ansamblului „Doina Ilfovului” care a demonstrat cu măiestrie frumusețea tradițiilor românești.
Comentarii recente