pescuit cu curent electric in lacul din Buftea

Curent în lacul din Buftea

Semnalam cititorilor noștri faptul că Primăria Buftea are pe masa de lucru un proiect care va reda lacurile înapoi buftenilor, sub formă de zone de pescuit, agrement, turism etc. Între timp, exploatatorii bălții au introdus atât de mult curent electric în ape încât astăzi dacă ai face baie aici, ai muri electrocutat.

pescuit cu curent electric in lacul din Buftea

Probabil că și cei care au în administrare lacul principal au citit aceasta, motic pentru care au decis să nu lase în apă nici coadă de pește, nici picior de broască! În urma cercetărilor făcute, contractul de cesiune deținut în prezent de o firmă din oraș, subcesionat către o societate tot locală, (rămâne de văzut dacă subcesionarea este sau nu legală, conform contractului inițial), expira în iunie 2016. Timp suficient să scoți nu doar toți peștii, dar de ce nu, și apa lacului!

Așadar, noii administratori sau diferite persoane care au primit acordul „cuiva”, au trecut de la năvodirile repetate și efectuate succesiv și agresiv aproape zi de zi, la „curentarea” lacului. Cu alte cuvinte și mai pe românește, au trecut direct la branconaj. Căci așa se numește „pescuitul” cu curent electric.

 

Și pentru pretențioși, am făcut nițică muncă de cercetare prin legislația românească:

ORDONANȚA DE URGENȚĂ NR. 23/05.03.2008 privind pescuitul și acvacultura

 

Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 180/10.08.2008.

 

CAPITOLUL IX

Răspunderi și sancțiuni

Art. 65 (1) Următoarele fapte constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 3 ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani:

 

  1. a) pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, electrocutare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, pescuitul cu japca și cu orice alte unelte neautorizate, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peltilor sau altor vietuițoare acvatice;

 

  1. b) pescuitul cu unelte și scule neautorizate;

 

  1. c) pescuitul sau omorârea deliberată a mamiferelor marine.

 

(2) Tentativa se pedepsește.

N.R.- necunoașterea legii nu te absolvă de respectarea ei sau de consecințele nerespectării acesteia.

copca 1

Noutăți de sezon

Recent, beizadeaua agramată a „patronului” bălții anunța cu emfază prin strungăreața aia cât Porțile de Fier I că s-a dat drumul la pescuit la copcă. Mucalit, unul dintre amicii să ai postat pe Facebook: „I-ai ars pe aia, cred ca mai sunt 2 kg de peste in toata balta”

 copca 2

În urma cercetărilor efectuate și a investigației jurnalisticce depuse, este eronat să credem că balta sau lacul din Buftea ar mai adăposti doar 2 kg de pește. De fapt și cifra de 2 (două) kilograme este una optimistă! Și oricum vietățile existente nu mai pot fi capturate.

La această oră, ceea ce mai trăiește pe fundul lacului buftean este reticent la orice tip de momeală vie. Ca să pescuiești aici ai nevoie de o montură specială, iar camomeală trebuie să folosești baterii pentru ceasul electronic. „AG3 merge cel mai bine” – a declarat unul dintre pescarii păcăliți să plătească 15 lei pentru o partidă de pescuit la copcă păe lacul din Buftea.

Interesant este faptul că puținii pești existenți aici au dezvoltat o adevărată foame energetică, în urmă „curentării” repetate a apelor.

pescuit cu curent electric in lacul din Buftea

Oportunități de afaceri în Buftea

Și mai interesant este faptul că la vară, când Primăria Buftea va putea prelua lacul de la samsarii vremelnici care-l posedă, nu va avea de achitat niciun leu pentru presupusul pește existent. NU! Va fi și mai grav, dar numai dacă actualii „patroni” fac în prealabil un contract cu ENEL și includ balta în circuitul energetic național. Pentru că la cât curent au băgat în baltă, aceasta funcționează acum ca un veritabil acumulator, putând fi capabilă să asigure consumul de energie electrică pentru întreg județul, timp de cel puțin trei luni de zile.

Mai mult, dacă arunci în baltă un bec, un tub de neon sau o instalație luminoasă pentru pom, aceasta va lumina tot anul fără probleme.

Și puținii pești rămași au această capacitate extraordinară: dacă le pui un bec mic în gură, îi poți folosi pe post de lanternă. Iar broaștelor din lac, le poți monta fără probleme un claxon auto pe care să-l arunci apoi în curtea vecinului care te enervează.

Aceste două aspecte au trezit interesul unor investitori externi, care sunt deciși să repopuleze lacul cu vietăți acvatice, pe care apoi să le vândă pe post de brelocuri, lanterne sau chiar electroșocuri.

pescuit cu curent electric in lacul din Buftea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.