Prima ședință de consiliu în plen. Crevedia, plai de basm! Păreri, opinii, sesizări

Prima ședință de consiliu în plen din Crevedia a fost una cel puțin ciudată, privită obiectiv și din exterior. Membrii PNL au reușit cumva să-și mobilizeze efectivul și au adus la start întreaga echipă, adică au venit în formulă completă, dând totdată un semn despre care va fi poziția lor în următorii patru ani.

Păstoriți de liderul lor, Marius Angelo Dincă, dar cumva și de Anca Suditu, care joacă în acest scenariu mai degrabă rolul cardinalului Richelieu, adică niciodată nu este clar cine conduce oastea: regele Marius Dincă, care reprezintă puterea economică, cardinalul, care are puterea spirituală sau liderul de facto al organizației, respectiv Costel Gulianu (Burete), care pare pus acolo doar pentru că are notorietate în rândul liberalilor, au disimulat foarte prost faptul că nu au reușit încă să înghită înfrângerea usturătoare din alegerile locale din 27 septembrie. Lor li s-a alăturat Valeriu Șerban, cel care joacă rolul tipului cult și elegant, care însă, în eleganța sa  desăvârșită, a „uitat” să-și pună telefonul pe silent, ba mai mult, în plină ședință răspunde cu un „DA” vocal și răspicat, semn că prezența lui acolo este așa, de amorul artei iar restul muritorilor nu au decât să se conformeze sau să se ducă la dracu’!

Există două feluri de jucători: cei care nu știu să piardă și cei care nu știu să câștige. Din păcate, liberalii au fost cei care au arătat că fac parte din prima categorie, în timp ce învingătorii s-au comportat cu o eleganță care, cel puțin la nivel declarativ, ar fi trebuit să aparțină  grupului elitist de culoare galbenă. N-a fost să fie!

Opoziției i s-a alăturat, precum se alătură un virus sau mai degrabă un parazit se lipește de corpul uman, gluma electoratului crevedian, adică Ionuț Năstase de la USR. Acesta a renunțat la locul său separat, din capul mesei și s-a infiltrat între Marius Angelo Dincă și Anca Suditu, în aripa liberală, dând astfel semnalul a ceea ce va urma în cei patru ani de mandat. De altfel, Năstase a fost unicul consilier local care s-a luat prea în serios, încercând să dovedească că este pus la punct cu legislația, că vrea să se implice și că de fapt, este oarecum liber de contract, deci deschis tuturor posibilităților, chiar dacă fizic s-a așezat între liberali. A fost, dacă vreți, precum o precupeață care își etalează ostentativ marfa, sperând că oricine, din oricare tabără, i-o va cumpăra. Pare-se că nu a vândut nimic, l-au luat liberalii degeaba, doamna director de școală comunală ștergând cu Buretele perioada în care micul userist a dat de pământ cu ea pe internet!

Nu întâmplător am scris Burete cu „B”,deoarece acolo încă mai arde un foc mocnit, în timp ce palmele bătătorite de muncă ale proprietarului se strâng în pumni, momentan pe sub masă.  Va veni și vremea sa!

Chiar dacă matematic vorbind, liberalii au urcat de la aproximativ 20 la 33,3%, crescând de la trei, la cinci numărul consilierilor, tot matematic vorbind, socoteala preelectorală a dat chix, deoarece voturile adunate în 2016 de domn’ profesor Șerban, cu cele ale lui Burete, plus aportul cuplului Dincă-Suditu, ar fi trebuit să fie o adevărată bombă electorală. Din nou, n-a fost să fie! Da’ a ieșit de un fâs! Toată Alianța asta a scos mai puține voturi decât luase Șerban în 2016, punând sub semnul întrebării atât aportul adus în ecuație de doamna director, cât și locul și motivul pentru care voturile lui Șerban au migrat. Noi să fim sănătoși! Bine că au adunat de un 6 (șase), cu tot cu USR, că altfel intra ăla micu’  în istorie că a fost consilier local și în afară de zgomot n-a făcut nimic. Nu că ar face ceva Alianța PeNeLe+Salvați Crevedia!

Probabil ca să dovedească faptul că sunt deciși să pună bețe în roate, după ce s-au opus la absolut orice s-a pus pe masa de lucru, liberalii au dus miștoul la „next level”, propunerea lor pentru postul de viceprimar fiind… Ionuț Năstase. Și chiar dacă se așteptau să piardă, deoarece 6 este mai mic decât 9, au dovedit doar că nici acum „echipa” nu este Suditu bine. Pardon, sudată. Din cele 6 (Șase) voturi pe care ar fi trebuit să le adune, au mai rămas 5 (Cinci), unul dintre ei anulându-și votul, scriind NU în dreptul ambilor candidați. Și  surpriză, nu Ionuț și-a anulat votul, spun surse care doresc să-și păstreze anonimatul! Însă cei care au fost în sală au observat că primul buletin de vot citit a fost ultimul depus în urnă. Și cum s-a votat în ordine alfabetică, coroborat cu faptul că domnul Șerban a protestat că este lăsat ultimul – și pe bună dreptate- deoarece Șerban este înaintea lui Ștefan, nu în urma sa, se poate observa unde mai trebuie peticită barca, chituită faianța sau strâns un picuț hățul ca s-o ia căruța în direcția dorită.

Așadar, în afara ideii de „opoziție cu orice preț și în orice caz, indiferent dacă e sau nu spre binele comunei”, „Grupul celor 6 dizidenți” a mai marcat câteva premiere:

  1. habar nu au cum se fac propunerile pentru comisii, neștiind că oricare consilier, de la orice formațiune politică poate propune întreaga componență a unei comisii, ba mai mult, că aceasta poate fi validată în acea formă prin votul majorității, indiferent de dorința celeilalte părți a consiliului, pe sistemul „când voturile vorbesc, politicienii tac naibii din gură”.
  2. Ionuț Năstase a dat un sens nou ideii potrivit căreia un consilier poate face parte din 3 (trei) comisii, deoarece un partid trebuie să se regăsească în toate comisiile, cerând să fie nominalizat peste tot. Ar trebui să-i spună cineva că un consilier trebuie să facă parte din cel puțin o comisie și cel mult din trei, nu că e obligatoriu să fie el omniprezent. Dar probabil că a priceput deja asta, chiar dacă mai greu decât ne așteptam.
  3. când un consilier local primește dreptul de a vorbi, are cele cinci minute la dispoziție, în care nu trebuie întrerupt. Bine, asta se învață și în cei 7 (șapte) ani de acasă, care pot fi și 6 (șase), că tot e o cifră care va fi des regăsită în procesele verbale ale ședințelor.
  4. „opoziție” înseamnă de fapt „opoziție constructivă”, adică te opui unei idei, aducând argumente, nu scuze, dar mai ales, aducând o soluție în locul celei propuse, o contra-propunere, ceva. Altfel, „Grupul celor 6 dizidenți”, poate marca încă de pe acum cu „NU” toate voturile următoare și membrii ei pot absenta de la ședințele ce vor fi,  făcând astfel un bine întregii comunități, prin scurtarea duratei  întâlnirilor, și-așa prelungite nejustificat prin nenumăratele întreruperi și amendamente făcute doar din dorința de a fi băgați în seamă. Se va fi consemnat că se opun la orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.