Fermele Crevedia

Avicola Crevedia a intrat în insolvenţă în anul 2014, ultimul an în care compania a reuşit să aibă rulaje fiind 2015, când a înregistrat o cifră de afaceri de puţin peste 2 milioane de lei (450.000 de euro). Apoi, în anul 2017, celebrul brand Avicola Crevedia și-a schimbat proprietarul. Compania deținută de grupul Agroli, al cărui proprietar este  omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, a fost achiziționată de o societate românească. Astăzi vorbim despre Fermele Crevedia.

Compania Vitall din judeţul Dolj, cu activităţi în producţia de furaje şi creşterea păsărilor, a cumpărat Avicola Crevedia, parte a grupului Agroli, afacere scoasă la licitaţie de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) la un preţ de 14 milioane de euro.

Ulterior, a fost preferat brandul „Fermele Crevedia”, pe de o parte deoarece „Avicola Crevedia” era un brand care costa prea mult, pe de altă parte deoarece la Fermele Crevedia totul este nou, deci afacerea merita și un nume nou. La data publicării prezentei, produsele din Crevedia sunt deja comercialziate în toate hypermarketurile din țară sub noua siglă și denumire, respectiv „Fermele Crevedia”.

Încă de la intrare domnește ordinea și disciplina, mașinile intră civilizat, se așează în parcarea special concepută, iar accesul în incintă se face pe jos, prin poarta specială, un adevprat punct de control. Pentru că vizitam Fermele Crevedia în interes de serviciu, am fost întâmpinați încă de la poartă, conduși în moderna clădire de birouri, unde am stat de vorbă cu cei care conduc destinele firmei. Din rațiuni pe care nu le vom discuta aici, deși materialul a fost realizat sub forma unui interviu, vom prefera sintetizarea acestuia și prezentarea sub forma unui articol de fond, fără a numi sursele citate.

Tot la data publicării prezentei, în cadrul Vitall activau deja peste 450 de angajați, urmând să mai fie aduși în jur de 50. Și aici intervine primul paradox: cei 50 sunt nepalezi, contractați printr-o formă de specialitate. Pentru ei au fost create special locuri de cazare, în incinta fostelor ferme. Și aici, cu nedumerirea unuia obișnuit cu investigația am întrebat: dar de ce nepalezi? Românii nu mai vor să muncească? Cei din Crevedia nu și-au manifestat interesul? Răspunsul a fost sec și fără echivoc: NU! Nu există forță de muncă locală. Sau cel puțin nu există forță de muncă locală dispusă să și muncească. Asta în ciuda faptului că salariile celor de la Vitall- respectiv Fermele Crevedia, pleacă de la 1500 lei net și toate pot crește cu până la 15-20%!

În plus, se asigură bonusuri, în funcție de productivitate, masa de prânz, bonusuri în produse la sfârșit de săptămână, transport gratuit.

Și cu toate acestea, compania a ajuns să „importe” forță de muncă din… Nepal!

„Nu ne putem baza pe un număr constant de muncitori. Lipsesc când îi apucă, mai și fură, dar cel mai grav este că te lasă baltă fără niciun preaviz”, este o parte din declarația care a usturat precum un bici pe spatele gol. „Pe de altă parte, am făcut eforturi mari pentru a menține costurile, care au crescut în două luni cu aproximativ 20%, în principal datorită creșterilor salariale” a continuat sursa citată.

Deși încă de la preluare, compania Vitall a investit în Fermele Crevedia peste 6 milioane de euro, investițiile nu se opresc aici. Se are în vedere tehnologizarea întregii linii de producție, automatizarea sa, nu numai pentru a reduce numărul personalului, care și așa este insuficient, dar mai ales pentru creșterea calității produselor.

„Din 70 de muncitori, după automatizare, vor rămâne aici probabil 50, în schimb vor crește calitatea, controlul și eficiența liniilor de producție”.

Fermele Crevedia prelucrează zilnic 130 de tone de carne în viu, din care o mare parte ia drumul exportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.